Otkup mlijeka u Sloveniji porastao 6 posto unatoč mljekarskoj krizi

Bez autora
Aug 02 2016

Iako su otkupne cijene mlijeka u Sloveniji zadnjih godina pale za oko 30 posto, njegova se proizvodnja i dalje povećava, pa je, po podacima državnog zavoda za statistiku objavljenima u ponedjeljak, u prvoj polovini ove godine otkup mlijeka povećan za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U Sloveniji je je porasla i proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda za 7 posto, no slovenske su mljekare proizvele 6 posto manje sireva nego u prvoj polovini prošle godine. U padu je i proizvodnja maslaca i kiselog vrhnja, dok je proizvodnja konzumnog mlijeka ipak u malom porastu.

Otkup mlijeka u Sloveniji porastao 6 posto unatoč mljekarskoj kriziIako su otkupne cijene mlijeka u Sloveniji zadnjih godina pale za oko 30 posto, njegova se proizvodnja i dalje povećava, pa je, po podacima državnog zavoda za statistiku objavljenima u ponedjeljak, u prvoj polovini ove godine otkup mlijeka povećan za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U Sloveniji je je porasla i proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda za 7 posto, no slovenske su mljekare proizvele 6 posto manje sireva nego u prvoj polovini prošle godine. U padu je i proizvodnja maslaca i kiselog vrhnja, dok je proizvodnja konzumnog mlijeka ipak u malom porastu.

Slovenski je ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazio nezadovoljstvo stanjem u mliječnom sektoru zbog pada otkupnih cijena, ali i upozorio na potrebu poštenih odnosa u mliječnom lancu, jer cijene mlijeka u maloprodaji nisu pale iako su otkupne cijene zadnjih godina smanjene za trideset i više posto.

Europski mliječni sektor je u problemima zbog prevelike proizvodnje i niskih otkupnih cijena, stvar su dodatno pogoršale sankcije Rusiji i lanjsko ukidanje mliječnih kvota u Europskoj uniji, kazao je Židan u ponedjeljak na jednom savjetovanju, ali izrazio i očekivanje da će slovenskim proizvođačima biti omogućena pomoć iz sredstava koje je EU planirala za pomoć mljekarima i poljoprivrednicima.

Od 350 milijuna pomoći proizvođačima mlijeka koliko je zadnjom mjerom predvidio Bruxelles, Slovenija bi mogla dobiti oko 1,1 milijun eura, no taj će program pomoći biti operativan tek od idućeg mjeseca, a više mjeseci će proći dok se novac stvarno ne dobije, upozorio je Židan.

EU dopušta da vlade države članica na ta sredstva proizvođačima mlijeka omoguće dodatne poticaje u istoj visini, a nešto se očekuje i od nacionalne "ovojnice" za poljoprivredu, koja će biti odobrena Sloveniji, istaknuo je Židan, koji se zalaže za pravednije odnose između mljekarske industrije, trgovaca i proizvođača.

Zbog prirodnih uvjeta, slovenska poljoprivreda dobrim dijelom ovisi upravo o uzgoju goveda i proizvodnji mlijeka. Lani je u Sloveniji otkupljeno 553.700 tona mlijeka, 4,1 posto više nego prethodne godine, od čega su 340.000 tona otkupile slovenske mljekare, a ostalo strana mljekarska industrija.

U domaćim je mljekarama u 2015. proizvedeno više od 155 tisuća tona konzumnog mlijeka, čija je proizvodnja zadnje tri godine blago rasla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik